
Den landsdækkende kampagnedag, Girls’ Day in Science, blev afholdt i onsdags d. 2. oktober for syvende gang, hvor piger fra grundskolens ældste klasser og gymnasier besøger virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet. Baggrunden for arrangementet er, at der er mange piger, der fravælger en naturvidenskabelig eller teknologisk retning i deres uddannelses- og karrierevalg. Det resulterer i, at kvinder er stærkt underrepræsenterede i STEM-uddannelserne, som er en international betegnelse for uddannelserne inden for Science, Technology, Engineering og Math.
Dette vil vi hos Bytelab naturligvis gerne være med til at sætte fokus på, og derfor var vi en af de deltagende virksomheder til dette års Girls’ Day in Science for at give pigerne en forsmag på IT-udvikling og programmering samt et mere nuanceret billede af, hvad en karrierevej inden for IT kan føre til. Camilla, én af vores dygtige kvindelige udviklere, har deltaget i Girls’ Day in Science flere gange og figureret som rollemodel for kvinder på datalogistudiet, så det var helt naturligt, at hun arrangerede programmet og var tovholder på selve dagen.
Den 2. oktober kl. 09.00 åbnede vi dørene for 20 unge piger, som var inviteret ind på kontoret til en spændende dag fyldt med IT-design og programmering. Dagen startede med, at Thea, vores leverancechef, gav et godt indblik i, hvem Bytelab er, og hvad vi arbejder med til dagligt.
Dernæst var der karriereoplæg af to af vores kvindelige medarbejdere; Camilla som er uddannet datalog og er softwareudvikler, samt Line der har en cand.IT og arbejder som Business Consultant. De fortalte begge om deres vej til en naturvidenskabelig/teknisk uddannelse, og især det faktum, at Line havde været i tvivl om uddannelsen, og ikke så sig selv som et matematisk geni, virkede til at åbne øjnene hos nogle af pigerne og gjorde, at de turde begynde at se sig selv inden for videnskaben.
Derefter var vi nået til dagens case, hvor pigerne skulle forsøge at kode en webapplikation i form af en beregner til udregning af CO2-udledningen ved kørsel i elbiler versus normale benzin- og dieselbiler. Og dette var umiddelbart ikke noget problem for pigerne:
”Pigerne udviste stor interesse og engagement, og de var ikke bange for at stille spørgsmål, som medførte, at hurtigt fik styr på at kode. Som dagen skred frem, følte jeg også, at pigerne fik opbygget noget selvtillid omkring faget og kunne se mønstrene i at bygge software. Så meget at de nærmest overtog og færdiggjorde mine sætninger.” – fortæller Camilla.
Dermed var dagen en stor succes, hvor pigerne fik erfaring med at kode og samtidig svar på mange af deres spørgsmål vedrørende vores arbejdsliv, hverdag og uddannelsesmæssige baggrunde.
Vi håber, at vi kan være arrangør igen næste år og være med til at inspirere piger til at tage en uddannelse inden for STEM-områderne.
Kampagnedagen er arrangeret af Tektanken, som hører under Naturvidenskabernes Hus og er landets største netværk for skole-virksomhedssamarbejde. I år slog deltagerantallet rekord og var næsten fordoblet, idet der var tilmeldt over 3200 piger mod 1700 deltagere i 2018. Dette er rigtig positivt, da evalueringer fra tidligere år viser, at halvdelen af de piger, der har deltaget i Girls’ Day in Science, får mere lyst til at tage en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. Læs mere på tektanken.dk.
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til et af vores indlæg, eller hvis du ønsker en dialog om et muligt samarbejde.