
For Cecilia lå det ikke i kortene, at hun skulle slå sine folder i IT-branchen som Release Train Engineer, da hun startede på en bacheloruddannelse i Interkulturel Markedskommunikation (hovedfag i engelsk, marketing og økonomi) på CBS. Under uddannelsen fik hun dog stiftet bekendtskab med ledelse og projektstyring, som fik hende på lidt andre tanker.
Efter handelsskolen tænkte jeg, at jeg skulle salgs-/markedsføringsvejen og valgte derfor en bachelor i marketing og økonomi. Jeg valgte i høj grad min bachelor efter de fag, som jeg var stærk i – ikke så meget efter, hvilke fag jeg blev udfordret i. Det kan jeg godt fortryde i dag, men bacheloruddannelsen var dog meget bred, så jeg fik ”smagt” på mange forskellige fag, og det var her jeg fik øjnene op for ledelse og projektstyring, som i langt højere grad vakte min interesse end kommunikation og marketing – fortæller Cecilia.
Efter endt uddannelse i 2014 stod hun overfor en flytning tilbage til Århus, og her så hun en mulighed for at skifte kurs i sit videre uddannelsesforløb.
Da jeg flyttede tilbage til Århus, så jeg mit snit til at søge ind på ITKO-uddannelsen, hvor fagene projektstyring og ledelse var konkrete uddannelsesspor. Derudover havde uddannelsen også et tredje centralt spor, IT, som jeg faldt for. Her opstod drømmen om at blive IT-konsulent, hvilket jeg heldigvis fik mulighed for hos Bytelab.
Men hvordan endte du egentlig hos Bytelab? Der findes jo masser af andre IT-virksomheder, som både er større og har et mere kendt navn.
Jeg mødte tilfældigvis Jakob i forbindelse med et arrangement, hvor vi snakkede om Bytelab, og jeg kunne hurtigt se nogle spændende fremtidsperspektiver i virksomheden. Vi blev derfor enige om, at jeg skulle starte hos dem i december 2015, men det var i første omgang i rollen som marketingkoordinator. Jakob vidste dog godt, at jeg ikke ville den vej, så vi fik sammen lavet en plan, hvorefter jeg i sommeren 2016 fik titlen som IT-konsulent. Og jeg har bestemt ikke fortrudt det valg for lidt over fire år siden. Kulturen, arbejdsopgaverne og kollegialskabet fungerer bare, så Bytelab er en rigtig god arbejdsplads for mig - fortæller Cecilia.
Lidt over 4 år er der nu gået, hvor en stejl læringskurve har præget hendes udvikling som IT-konsulent, Projektleder og nu Release Train Engineer.
Det har været nogle meget lærerige år. Generelt har læringskurven været stejl helt fra begyndelsen. Først og fremmest er bilbranchen en dynamisk størrelse, der hele tiden ændrer sig ift. lovændringer, miljømæssige tendenser mv., hvilket gør det nødvendigt konstant at være omstillingsparat. Når jeg står op, aner jeg ikke, hvad dagen vil bringe af opgaver, hvilket jeg affinder mig rigtig godt med – fortæller Cecilia og fortsætter…
En anden vigtig ting, som jeg har oplevet i min tid hos Bytelab, er tillid. Der udvises en stor grad af tillid til at gå videre med en opgave, og der er i den grad bemyndigelse til at tage beslutninger på egen hånd. Den flade organisationsstruktur er med til at udvikle mine kompetencer, og det værdsætter jeg i høj grad og føler, at det understøtter ovenstående pointe om en læringskurve, der er stejl. Generelt føler jeg, at filosofien er: ”Hvor der handles, der spildes” – og det er lige i min ånd. Fejl lærer man af, og fejl forekommer, når der handles – fortæller hun.
Selvom udviklingen er på rette sport, så findes der stadigvæk en del fordomme i samfundet omkring IT-branchen og menneskerne, der arbejder i den. Du har aldrig haft nogle betænkeligheder ved at skabe en karriere i IT-branchen?
Jo, det har jeg da. Når jeg fortæller, at jeg arbejder i IT-branchen, bliver der altid lige kigget en ekstra gang, hvorefter jeg i 9/10 tilfælde får spørgsmålet: ”Koder du så?” eller ”Jamen, du ligner da ikke en, der arbejder med IT”. Det tager jeg dog ikke så tungt, da de ikke mener noget ondt med det. Og jeg tror i virkeligheden, at det bunder i en stor misforståelse af IT-branchen. Der findes simpelthen så mange aspekter og jobmuligheder inden for den her branche. Mit job indeholder jo meget andet end mit fokus på IT, og branchen repræsenterer altså meget andet end IT-nørder, cola og mørke kælderrum – fortæller hun og fortsætter…
I starten frygtede jeg at blive tromlet over af mine mandlige kolleger, og at jeg ikke ville have en lige så stor ”stemme”, men jeg føler mig fuldstændig ligestillet med dem i dag. Det er måske også Bytelabs fortjeneste, at jeg føler det. Når det så er sagt, så er jeg nok også lidt en drengepige og siger egentlig tingene, som de er. Det er nok en god egenskab, hvis man skal arbejde i en mandsdomineret branche”
Selvom hun møder noget modstand på vejen, er Cecilia fortsat overbevist om, at hun har fundet den rette hylde. Hun er også sikker på, at den samme hylde vil passe til mange flere kvinder, hvorfor hun er en stærk fortaler for, at flere kvinder tager en karriere inden for IT.
Det er vigtigt, at vi får flere kvinder ind i IT-branchen, da vi arbejder og ser tingene forskelligt fra mænd. Vi har brug for begge parter til at skabe en god arbejdsdynamik. Der er så meget kvinder vil kunne bidrage med i denne branche. Det er også vigtigt at nævne her, at kvinder ikke skal være ”bange” for IT – de fleste unge kvinder er vokset op med telefoner og iPads, alt sammen IT-redskaber, så de er allerede meget IT-kyndige – fortæller Cecilia og fortsætter…
De vil klare sig så godt i denne branche og vil kunne bidrage med meget talent og nytænkning. IT-branchen har dog nok stadigvæk et lidt støvet image, men jo flere kvinder, der ser mulighederne, jo mere vil IT-branchen få et mere attraktivt image.
Hvordan tror du, at vi får skabt en interesse hos unge piger og kvinder til at tage en IT-faglig uddannelse for dernæst at forfølge en karriere i IT-branchen?
Jeg synes, at der de seneste år er gjort mange fine tiltag for at få unge kvinder til at se mulighederne i IT-branchen. Det håber jeg på vil plante nogle frø, og at vi dermed inden for 10 år, vil se mange flere kvinder befinde sig i IT-branchen. Vi har også deltaget i Girls day in Science de sidste par år, hvor interesse fra helt unge piger er stødt voksende, så det er dejligt at se. Noget andet er, at jeg ikke ser, at man kan undgå at befinde sig i en branche, der ikke benytter sig af IT inden for 10 år. Derfor tror jeg mere eller mindre, at alle, både kvinder og mænd, på en eller anden måde kommer til at benytte sig af IT i deres kommende arbejdsliv, hvilket kan være en indirekte vej mod en større interesse fra kvinderne – fortæller Cecilia afslutningsvis.
Dette var Cecilias historie om et vognbaneskift i uddannelsesforløbet for at forfølge en drøm i IT-branchen, hvor hun i dag har ansvar og bliver udfordret med spændende opgaver i samarbejdet med kompetente kolleger. Har du samme drøm som Cecilia om en karriere i IT-branchen, så søger vi lige nu en forretningskonsulent og flere softwareudviklere til de forskellige teams.
Se ledige stillinger hos Bytelab her:
https://www.bytelab.dk/karriere-hos-bytelab/softwareudvikler-til-net/
https://www.bytelab.dk/karriere-hos-bytelab/business-consultant/
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til et af vores indlæg, eller hvis du ønsker en dialog om et muligt samarbejde.