Det er i dag under en tredjedel af de optagede elever på landets IT-uddannelser, som er kvinder. Dette tal må gerne stige, men det er svært at få flere til at søge ind på uddannelserne. Og hvorfor er det sådan? Er det fordi, der stadigvæk er en masse fordomme i samfundet, som gør det vanskeligt for kvinder at se sig selv på en IT-uddannelse og efterfølgende på arbejdsmarkedet?
Vi har spurgt én af vores kvindelige udviklere Camilla, om hvorfor hun valgte at uddanne sig til datalog, og om hvordan det er at arbejde i IT-branchen, som er en meget mandsdomineret verden. Derudover kommer hun med sine bud på, hvordan vi får flere kvinder ind i IT.
Hvorfor valgte du at blive datalog?
Jeg valgte faktisk Datalogi ved et tilfælde, og så alligevel ikke. Jeg troede først, at jeg skulle starte på matematik, fordi jeg godt kan lide matematik. Jeg kom dog hurtigt frem til, at jeg ikke ønskede at være gymnasielærer resten af mit liv. Jeg måtte derfor finde på noget andet og valgte derfor datalogi, hvor karrieremulighederne er mange flere end på matematik. Der er masser af specifikke brancher, hvor man kan bruge dataloger, så man får ikke en ensporet karrierevej. Derudover lød det også spændende, da jeg har en personlig interesse i at løse problemer og se logiske sammenhænge.
Jeg var dog ved at springe fra en de første dage, fordi de gav alle nye studerende en meget kompleks problemstilling, der var ved at tage pusten fra mig. Der var dog god støtte hjemmefra, så jeg fortsatte på studiet – heldigvis!
Du havde ikke nogen bekymringer, før du startede?
Jo, det havde jeg bestemt. Jeg var bange for at være den eneste pige, men det var jeg dog heldigvis ikke, men heller ikke langt fra. Vi var ca. 10 piger og 170 drenge, så pigerne var da klart i undertal.
Derudover havde jeg på det tidspunkt aldrig prøvet at kode før, men jeg fandt hurtigt ud af, at det bestemt ikke var nødvendigt. Derudover er der også de generelle fordomme om, at især udviklere er nogle langhårede nørder, der bor i en kælder og kun spiser pizza og drikker cola, men sådan hænger det ikke sammen. Selvfølgelig kan man finde sådanne typer, og det er helt fint, men det er ikke sådan det generelle billede ser ud. Der var klart forskellige persontyper på studiet, og det er også med til at gøre studietiden lærerig og inspirerende.
Så du kan godt forstå, hvis kvinder ikke tænker, at IT-studier er noget for dem?
Ja, det kan jeg sagtens forstå. Der er masser af fordomme i samfundet, som kan være en hindring. Især fra de sociale medier sker der en påvirkning af de unge, hvor IT stadigvæk generaliseres som værende for nørder, der elsker at sidde og kode. Og at der derfor ikke er plads til femininitet på uddannelserne, men sådan er det ikke i virkeligheden. IT-uddannelserne er mangfoldige og meget forskellige. Nu valgte jeg at blive datalog, hvilket også bliver betegnet af mange som nørdet, men studiemiljøet bar præg af meget andet end kodning. Vi kunne sagtens snakke om alt muligt andet, og det skal der også være plads til. Vi kunne sagtens snakke om kodning det ene øjeblik og make-up og andre pige-ting det næste øjeblik, så man kan sagtens tage en IT-faglig uddannelse i kjole og høje hæle. Jeg er selv en kjolepige, og jeg følte mig bestemt ikke malplaceret.
Hvordan er det så at arbejde i en mandsdomineret branche?
Jamen det er faktisk rigtig fedt, og jeg finder mig godt tilpas i IT-branchen. Nu arbejder jeg også i en virksomhed, hvor vi er en håndfuld kvindelige udviklere og nogle andre kvindelige ansatte, så vores organisation er meget harmonisk.
Jeg vil dog gerne tilstå, at jeg nogle gange oplever fordommene om IT-branchen. Det kommer bl.a. til udtryk, når jeg fortæller folk, jeg ikke kender, at jeg arbejder som udvikler i en IT-virksomhed. Her har jeg flere gange oplevet folk svare med forbløffelse i stemmen: ”Jamen, du er jo kvinde”. Det er et klart udtryk for, at jeg arbejder i en branche domineret af mand, og vi kvinder er da også i undertal. Jeg er dog overbevist om, at det ikke negativt ment, men blot et udtryk for uvidenhed og generalisering, hvilket præcis er dét, vi skal til livs.
Derudover ved jeg, at fremtiden ikke er præget af begrænsninger men muligheder, da IT-branchen er i en rivende udvikling, så jeg går ikke og bekymrer mig over, om jeg pludselig bliver arbejdsløs og får problemer med at finde et job, for det gør jeg ikke.
Hvordan tror du, vi får flere kvinder til at interessere sig for IT og vælge en IT-faglig uddannelse?
Jeg tror egentlig, at der er en del kvinder, der interesserer sig for IT, og her mener jeg ikke nødvendigvis kodning og hardware, men projektstyring og de innovative processer, der ligger bag udvikling af software. De ved måske bare ikke, hvor de lige passer ind, og mange fordomme og forestillinger om IT gør også, at de ikke tør springe ud i en IT-uddannelse. Det er derfor, efter min overbevisning, vigtigt at få nedbrudt de fordomme og samtidig få informeret kvinderne om, at der er mange spændende mulighederne med IT. Derudover tror jeg også, at vi skal være bedre til at påvirke unge piger med leg og informationer, som vi i høj grad gør det med drenge, men både legen og informationerne er i høj grad målrettet drenge, så der skal her tænkes i retninger, som appellerer mere til kvinder.
Vi deltager bl.a. i Girls' Day In Science, som er en årlig landsdækkende kampagnedag arrangeret af Naturvidenskabernes hus, hvor unge piger fra folkeskolen og gymnasiet besøger virksomheder og uddannelsesinstitutioner for at høre om det at arbejde med IT til dagligt.
Læs om vores deltagelse sidste år
Findes der andre muligheder?
Der findes mange andre gode muligheder for at blive klogere på IT, og det er uanset, hvilket køn man er. Hvis man går rundt og er usikker på, om en IT-uddannelse kunne være interessant, findes der noget studiepraktik på universitetsuddannelserne, hvor man får et indblik i forelæsninger samt praktisk og teoretisk holdundervisning i løbet af nogle dage. Det kan være en god måde at få et indblik i selve studiet på det faglige plan og samtidig kan man få en fornemmelse af det studiemiljø, der omgiver uddannelserne.
Desuden findes der flere forskellige camps, hvor piger kan afprøve IT. Aarhus Universitet har fx en IT-Camp for piger, hvor en gruppe studerende i skolernes efterårsferie arrangerer 3 dage indenfor IT med virksomhedsbesøg, foredrag, opgaver osv.
Der findes også andre arrangementer, som kan hjælpe piger med at afprøve/finde interessen. Fx DigiPippi som er en teknologiforening, der er et trygt fællesskab, hvor helt unge piger i alderen 7-13 år får mulighed for at lege og udforske mulighederne med teknologi med hjælp fra kvindelige rollemodeller. Der er også U-days, hvor man kan snakke med folk og studievejledere fra de forskellige uddannelser, høre foredrag mv. Og så er der selvfølgelig Girls Day in Science, som jeg klart vil anbefale, man deltager i.
Har du så ét godt råd til alle kvinder, der overvejer en IT-uddannelse?
Ja, spring ud i det! Hvis man fx har besøgt nogle af de arrangementer, som jeg nævnte før, og man kan mærke, at det lyder spændende, så spring ud i det. Fordommene i samfundet findes stadigvæk med forestillinger om, hvordan IT-medarbejdere er. Noget af det passer, men der er også så meget, der ikke gør – så find ud af om lysten er der, og hvis den er…
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til et af vores indlæg, eller hvis du ønsker en dialog om et muligt samarbejde.